1/8

argyle

 2021-2023 

Situated in the heart of the Kenton Plan District, this proposed new construction of 290 residential units in an eleven-story mass-timber building. 100% of the units will be offered at 60% Average Median Income (AMI), and contain a mix of two-bedroom, one-bedroom, and studio apartments.

​Adjacent to the Kenton / North Denver Avenue MAX light rail station, this site is identified as a prime location for tall, high-density housing, noting that the sloped topography limits blocked views, reduced privacy, and shadows cast on nearby lots. This location should “reinforce the potential success of the Denver Avenue businesses by fostering (the) development of additional housing within walking distance." Entrances are located to direct residents from the inside of the building toward the commercial strip along Denver Avenue and the nearby Max station.

All of the units will have large window walls and access to a shaded private balcony for light and air. South-facing units have abundant solar access and are fitted with moveable screens to give tenants individual control over shading, while north-facing units have a more open and translucent screen to allow more ambient daylight. Approximately 20,000 SF of user amenities including a gym and community spaces that look out onto the roof terraces and gardens. Entry plazas are double-height spaces, with large seating areas and provide outdoor bicycle parking to provide an active, pedestrian-oriented street level. Additional bicycle parking is integrated into the basement with a direct entrance off the street, and a translucent facade to increase visibility and access for the tenants.

​The landscaping and massing respond to the existing sloped topography, enhancing the site with sunken courtyards, bridges, planting, and features that evoke the geology and history of the Pacific Northwest. Native landscaping and trees are provided around the perimeter, at entry plazas, in the stormwater planter, and at rooftop areas to provide shade relief to residents, slow down & absorb rainwater, create habitat & food for pollinators, and improve air quality.

The building will utilize mass-timber Type IV-B construction, which is less wasteful and has a lower embodied carbon footprint. 

The project team is dedicated to the creation of new, permanent affordable housing units that are close to existing high-capacity transit and other urban amenities. The project is receiving OHCS 4% Low-Income Tax Credits, Metro Transit Oriented Development Grant, and Oregon Multifamily Energy Program funding.